Bawang Merah memerangkap Virus dalam udara?!

Ketika epidemi influenza merebak di banyak tempat di dunia, seorang doktor memperhatikan "Ada keluarga yang sama sekali tidak pernah dijangkiti oleh demam influenza"

Ketika mengunjungi, beliau mendapati keluarga ini setiap hari meletakkan bawang merah yang telah dikupas di piring dan meletakkannya di setiap bilik di rumah itu.

Ketika dia mengambil salah satu piring dengan niat untuk mengkaji, dia mendapati seluruh permukaan bawang itu dipenuhi virus influenza yang sudah tidak aktif. Bawang merah itu telah menyerap virus ke dalam dirinya, lalu membunuhnya.

Bukan hanya virus saja, tapi juga bakteria semuanya terkumpul di situ dalam keadaan sudah inaktif atau mati.

Beberapa kedai yang meletak bawang merah di sekitar kedainya juga terbebas dari serangan epidemi dan mendapati pekerjanya lebih sihat.

Jadi tempatkanlah beberapa ulas bawang merah yang telah dikupas dalam sebuah mangkuk, tempatkan di bilik tidur dan ruang keluarga.

Ganti setiap hari, maka anda akan terbebas dari virus dan bakteria.

Seorang penderita *radang paru berat (pneumonia)* menjalani perawatan bawang merah seperti berikut:

Ambil sebutir bawang merah, hiris kedua hujungnya. Salah satu hujungnya dicucuk dengan garfu, lalu tangkai garfu dimasukkan sebuah botol supaya dapat berdiri.

Letak di tepi katil pesakit selama semalaman. Mereka dapati bawang merah berubah jadi kehitaman kerana penuh dengan kuman. Kemudian dibuang, ganti dengan yang baru.

Penderita lebih cepat sembuh.

Apa kesan dari semua ini?

Bawang merah mentah yang telah dikupas adalah magnet kuat bagi kuman.

Jadi jangan menyimpan bawang merah mentah yang sudah dikupas, walaupun dalam peti ais.

Sebab ia akan menyerap segala kuman yang ada dalam peti ais itu.

Begitu juga dengan kentang mentah,
Setelah dihiris atau dikupas ia akan mudah dimasuki kuman.

Kerana itu sebaiknya mengupas bawang merah mentah hanya jika ingin terus dimasak.

🌢πŸ₯•πŸŒΆπŸ₯•πŸŒΆπŸ₯•πŸŒΆπŸ₯•πŸŒΆπŸ₯•

"semoga bermanfaat" .


Comments